Létezik, megvehető, kipróbáltuk az 1 litert fogyasztó autót

Vezettük: Toyota Prius plug-in 2017

Történelmi a pillanat? Még akkor is igen, ha az első rapid teszten 3 litert fogyasztott alattam, mégsem kérdés: elmegy ez eggyel is

Toyota

Röviden – Toyota Prius Plug-in Hybrid 2017

Mi ez?

A hibridek sorozatgyártását elkezdő, és az autókat 20 éve tökéletesítő Toyota legújabb, leghatékonyabb hibridje

Mit tud?

Kettő az egyben autó: képes tisztán elektromos járműként élni, de ha nem tölti tulajdonosa, full hibridként is elszaladgál

Mibe kerül?

Még nincs pontos európai ár, áprilistól lesz megvásárolható, nálunk várhatóan 12 millió forinttól

Kinek jó?

Mivel szinte nulla gramm közvetlen károsanyag-kibocsátással is képes létezni, tulajdonképpen annak is jó, aki mellett csak elsuhan. Vagyonos, környezettudatos magánszemélyek maroknyi csoportja vásárolja majd, és esetleg egy-két jól menő cég

Emlékeznek még a Volkswagen  XL1 nevű furabogár premierjére? Pedig rendesen széjjel trombitálta a világsajtó a műszaki szenzációként tálalt hírt. A 0,8 literes, kéthengeres, 48 lóerős dízelmotor, és a 27 lóerős villanymotor plusz hétfokozatú duplakuplungos sebváltó alkotta hajtáslánc rendszerteljesítménye 70 lóerő volt, a jármű hibrid üzemben mért átlagos CO2-kibocsátása 21 g/km, ami éppen egy cseppnyi gázolajjal bement az 1 liter/100 kilométeres átlagfogyasztás alá a gyártója szerint.

A hálózatról tölthető lítium-ion akkupakkjából táplálkozva állítólag 50 kilométert is elgurult tisztán elektromos üzemben közvetlen károsanyag-kibocsátás nélkül a 700 kilós fémtest. Ennek lemerülése után pedig a 10 literes tankból aprókat kortyolgatva még újabb 450 kilométert. Az évezred hajnalán, még 2000-ben kezdődött fejlesztést követő 13 hosszú esztendő után mutatták be a harmadik, immár végleges verzióját. Történelmi pillanata volt az autógyártásnak?

Hááát. Nem igazán.

Kézzel rakosgatták össze a német melósok, még igazi üvege sem volt, átlátszó plexin kukucskált ki térdmagasságban két, nem is teljesen egymás mellett ülő utasa, akiknek mai áron olyan 40 millió forintot kellett volna kifizetni érte 2013-ban. Csak hát ilyen mazochisták nem akadtak, bár 250 darab legyártását bejelentették, a szerkesztőségen gyorsan végig futó kérdésre érkezett válaszok megegyeztek a gugli „találatával”. A szinte napra pontosan 4 évvel ezelőtti bejelentés óta nagyrészt kuss van a gépről.

Képtalálat a következőre: „land vehicle”

Nem egy 17-ik tömegautó, inkább a mérnöki tudás csúcsteljesítménye. Ultramodern a formája, mint minden Priusnak, de a hülyeség határain innen. 4.645 mm hosszú, 1.760 mm széles, és 1.470 mm magas, vagyis 165 mm-rel hosszabb, 15 mm-rel szélesebb és 20 mm-rel alacsonyabb, mint elődje. Tömege 1530-1550 kiló, csak 15-ös kerekekkel kapható

A hivatalos mérési ciklus szerint 1 liter/100 kilométeres átlagfogyasztású, sorozatban gyártott személyautót nem a Volkswagen, hanem örök riválisa, a Toyota alkotta meg, most. Ebből nem 250 darabot ígérnek, hanem olyan 100 ezret eladnak majd. Itt van, létezik, Prius Plug-in Hybrid II a neve, áprilistól Magyarországon is megvehető a márka bármelyik szalonjában, és én már ki is próbáltam a nemzetközi bemutatón.

0-figura

Kedves Olvasónk!

Ha értesülni szeretnél az oldalunk új híreiről, akkor húzd az egeret a Facebook oldalon a “Követed” gombra és pipáld ki a Megjelenités elsőként, hogy megjelenjünk a hírfolyamban.KATTINTS IDE!

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Tovább olvasva tekintsd meg a bejegyzés alatti cikk ajánlót, hátha találsz ott is valamit, ami felkelti a figyelmed!

$ Lajkolj minket

Posted in Érdekességek.