3D nyomtatóval közel ingyen készít lakásokat

Az olcsó és fenntartható házak jövőjét a 3D nyomtatás határozhatja meg. A WASP nevű projekt keretében a világ legnagyobb delta stílusú 3D nyomtatóját mutatták be, amely képes teljes méretű épületek készítésére sárból vagy agyagból közel nulla költséggel. A robosztus BigDelta nyomtató 12 méter magas, és az első házat körülbelül 50 euró ráfordítással hozta létre.

Képtalálat a következőre: „world's largest 3d printer”

Massimo Moretti olasz újító azzal a céllal indította útjára a WASP projektet, hogy “létrehozzanak egy olyan eszközt, amely megfizethető lakásokat gyárt és biztosítja ezeket az eszközöket a szegénység sújtotta területek lakóinak.

.

A WASP megfizethető lakhatási megoldása egyesíti a 3D nyomtatást a biomimikrivel, amely a fazekas darázstól merít ötletet, hogy a világ egyik legrégebbi építőanyagát felhasználva hozzanak létre épületeket.

3D nyomtató

Az agyag és a sár választása tudatos volt a BigDelta hordozható nyomtató esetében. Bár sok 3D nyomtató betont használ, Moretti a föld mellett döntött az alacsony környezeti terhelése, a helyben rendelkezésre állása és természetes szigetelési tulajdonságai miatt. A korábbi prototípusokon alapuló BigDelta feltehetően teljes méretű épületek felhúzására lesz képes nyílt forráskódú szoftverek és sár, agyag valamint erősítésként növényi rostok felhasználásával.

A WASP lenyűgöző utat tett meg igen rövid idő alatt, kölönösen ha figyelembe vesszük, hogy nem kaptak állami finanszírozást. A BigDelta nyomtató vastag falakat készít és képes naponta 60-100 centiméter magasságot haladni.

Moretti szerint “Amikor a munka újra kezdődik, akkor már 4 méter magas falakat tudunk felhúzni, majd kialakítjuk az ajtót és megépítjük a tetőt. A jövőben új anyagokat fogunk tesztelni, és folytatjuk a kutatást földdel és szalmával.

Az időzítés is előnyös. Sajtóközleményük szerint a “BigDelta megépítése egy valóra vált álom, ha figyelembe vesszük, hogy 2030-ra a nemzetközi becslések szerint gyors növekedés várható több mint 4 milliárd ember megfelelő elhelyezése kapcsán az új lakások építésében, akik éves szinten 3000 dollár alatti jövedelemből élnek. Az ENSZ számításai szerint a következő 15 évben átlagosan napi 100.000 új lakásra lesz szükség, hogy teljesüljenek ezek a követelmények.

Képtalálat a következőre: „3d printed mud house”

gif-2

Kedves Olvasónk!

Ha értesülni szeretnél az oldalunk új híreiről, akkor húzd az egeret a Facebook oldalon a “Követed” gombra és pipáld ki a Megjelenités elsőként, hogy megjelenjünk a hírfolyamban.KATTINTS IDE!

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Tovább olvasva tekintsd meg a bejegyzés alatti cikk ajánlót, hátha találsz ott is valamit, ami felkelti a figyelmed!

$ Lajkolj minket

Posted in Káprázatos.