Alapjövedelmet bevezette, Finnország, Hollandia, USA, Kanada, januárban Skócia és India most mutatom a hazai álláspontot

Az indiai kormány valószínűleg bevezeti az általános alapjövedelmet, ami azt jelenti, hogy minden embernek egy meghatározott összeget fizetnek minden hónapban, hogy így ösztönözzék a gazdaságot és javítsák a polgárok életminőségét Guy Standing, a koncepció vezető támogatója szerint.

Az indiai kormány egy jelentést készít elő, amely azt dokumentálja, hogy az általános alapjövedelem “megvalósítható” és “alapvetően a követendő út,” Guy Standing professzor, az általános alapjövedelem szószólója, és a Basic Income Earth Network mozgalom vezetője szerint.

india

Az általános alapjövedelmet eredetileg Thomas More (Morus Tamás) javasolta 1516-os Utópia című könyvében, majd később Thomas Paine, az Egyesült államok egyik alapító atyja is támogatta 1796-ban, ami egyszerűen azt jelenti, hogy minden ember egy adott országban vagy államban egy fix havi fizetést kap függetlenül a nemétől, pénzügyi helyzetétől, beosztásától vagy szavazati jogától. A gazdagok, a szegények, a foglakoztatottak és a munkanélküliek mind megkapják ezt az összeget a kormánytól.

Az elképzelés hívei rámutatnak arra, hogy az ember természetes joga, hogy élelmiszert kapjon és más alapvető túlélési javakat, és ezt a jogot az államnak kell biztosítania. Továbbá az általános alapjövedelem hívei szerint a lakosság rendszeresen kénytelen azt tenni, amit a piaci igények diktálnak ahelyett, hogy azt csinálnák, amit igazán szeretnének, legyen az művészet, oktatás vagy más, kevésbé jövedelmező szakma.

Az általános alapjövedelem garantálja, hogy az emberek nem fognak elszegényedni, nem éheznek és védve lesznek, ha elvesztik a munkahelyüket az automatizálás és a gyárak külföldre telepítése miatt, ezzel együtt a szociális infrastruktúra számos formáját teszi szükségtelenné, beleértve a munkanélküli ellátásokat.

.

Az általános alapjövedelem ellenzői azt mondják, hogy ha az embereknek pénzt fizetnek a semmiért, azzal megszüntetik a munkára való ösztönzést. Egy 2016-os svájci közvélemény-kutatás azonban azt jelezte, hogy az általános alapjövedelem bevezetése esetén az emberek mindössze 2 százaléka döntene úgy, hogy abbahagyja a munkát, ha kapna egy bizonyos havi összeget. Az elmúlt évben az általános alapjövedelem bevezetéséről tartott népszavazás sikertelenül végződött, mivel a svájci szavazók mindössze 18 százaléka támogatta a programot.

Egy másik aggodalom, amit az alapjövedelem bevezetése ellen szoktak felhozni, a bevándorlás és a lehetséges szabad beutazás a dolgozó polgárok rovására. Egyes vélemények szerint az alapjövedelem kifizetése nem csak a származási országon belül oldható meg, hanem a szomszédos területeken, az illegális bevándorlás elleni eszközként.

Az általános alapjövedelem bevezetésének gyakorlatát már három kísérleti rendszerben próbálták ki Indiában, kettőt Madhja Prades államban, és egy kisebbet Nyugat-Delhiben, szoros együttműködésben Guy Standing szervezetével. Standing jelentése szerint a jólét drámaian javult a falvakban, “különösen a gyerekek táplálkozása, az egészségügy, a higiénia, az iskolalátogatás valamint a teljesítményük területén.

Ám a pozitív társadalmi és pszichológiai hatásai még jelentősebbek voltak, olyan erőteljesek, amit nem láttak előre.

A legszembetűnőbb dolog, amit valójában nem vártunk, hogy az emancipációs hatása nagyobb volt, mint a pénzügyi hatása. Ez lehetővé tette az emberek számára, hogy egyfajta irányítást gyakoroljanak. Összegyűjtötték a pénzük egy részét, hogy kifizessék az adósságaikat, egyre többen döntöttek úgy, hogy megszabadulnak az adósszolgaságtól. A nők esetében kialakult az a képességük, hogy saját maguk döntsenek az életükről. Az általános trendek mindezen közösségekben figyelemre méltóan pozitívak,” – számolt be.

Az indiai kormány közelgő beszámolója ezeknek a kísérleti programoknak egy közvetlen eredménye, és Standing azt mondja, hogy a sikerek miatt “nagyon izgatott“. Standing nemrég tért vissza Kaliforniából, ahol hasonló programról konzultált, amely az idén indul.

Egy december 17-i New York Times cikk szerint, amely egy finnországi kísérleti univerzális alajövedelem programról szólt, az elgondolás megfelelő megoldás lehet a gyakorlatban, ami megfelel az egyre növekvő népesség globális igényeinek.

A feltétel nélküli alapjövedelemnek itthon egyesek szerint komoly kockázatai lehetnek.
Több európai országban is tesztelik a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését. Korábban Magyarországon is vita indult erről a konstrukcióról. Az ellenzők szerint azonban az alapjövedelem komolyan megterhelné az államkasszát. Az ötletet támogató szakértők azt mondják: ma már nem erről folyik a vita, de a rendszert csak komoly előkészületek után lehetne bevezetni.

Forras: vilagvege2012

gif-2

Kedves Olvasónk!

Ha értesülni szeretnél az oldalunk új híreiről, akkor húzd az egeret a Facebook oldalon a “Követed” gombra és pipáld ki a Megjelenités elsőként, hogy megjelenjünk a hírfolyamban.KATTINTS IDE!

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Tovább olvasva tekintsd meg a bejegyzés alatti cikk ajánlót, hátha találsz ott is valamit, ami felkelti a figyelmed!

$ Lajkolj minket

Posted in Legfrisseb hirünk.