Meglepték a lakosságot ujév alkalmából a legujjabb burkolt áremeléssel

Kapcsolódó kép

Tudod, mennyibe kerül mától egy doboz cigi?

A legnagyobb változások április 1-től lépnek életbe a jövedéki szabályozásban, de már január 1-jétől is érheti majd meglepetés a trafikok vásárlóit: a zárjegyre mostantól nem írják rá, hogy mennyibe kerül a cigi, helyette a NAV honlapján teszik közzé az árakat, amelyek egy héten akár kétszer is változhatnak – pont úgy, mint az üzemanyagok. Egy darabig ugyanaz a cigi két áron is a polcokon lehet.

Még drágább lesz

Az Adozona.hu számol be arról: a cigaretta adómértékének 2018. január 1-jére el kell érnie az uniós adóminimumot, ami a forgalomba hozott cigaretták átlagárának 60 százaléka, de legalább 90 euró ezer darabonként. Ezt három lépcsőben érjük el – 2016. szeptember 1-jétől, majd 2017. január 1-jétől, végül 2017. július 1-jétől voltak illetve lesznek emelések. Így tehát az egyébként sem olcsó cigi tovább drágul mától.

Rá sem írják az árát

Ami a leglátványosabb változás: mától lekerül a kiskereskedelmi eladási ár az adójegyről – magyarán nem lesz ráírva, mennyibe kerül a cigaretta vagy más dohánytermék. Jelenleg a gyártónak, a külföldön előállított terméket belföldre behozónak a termék kereskedelmi forgalomba hozatala előtt adójegyet kell igényelnie a vámhatóságtól, megadva a termék majdani kiskereskedelmi értékesítési árát. Az adófizetési kötelezettség a megrendelt adójegyek, kiskereskedelmi eladási árral összefüggő jövedéki adó és áfa tartalma alapján keletkezik.

Azzal, hogy a kiskereskedelmi eladási ár nem fog szerepelni az adójegyen, megszűnik a speciális adózási rendszer és a dohánygyártmányok is a többi jövedéki termékkel megegyező módon fognak adózni – írja az Adózóna.

Képtalálat a következőre: „áremelés foto”

Tudni akarod, mennyibe kerül? Irány a NAV honlapja!

Mivel a cigaretta és a szivar, szivarka jövedékiadó-mértéke összefügg a kiskereskedelmi eladási árral, minden egyes termék aktuális árát és azok változását be kell jelenteniük a gyártóknak a NAV felé. A NAV az aktuális kiskereskedelmi eladási árakat honlapján teszi közzé az Adó menü Jövedéki adó menüpontjának „Dohánygyártmányok kiskereskedelmi eladási ára” alpontja alatt.

Némi “türelmi idő” azért van:  március 1-jéig még kaphatnak a kiskereskedők olyan árut, aminek adójegyén ott van az ár is, így akár többféle áron is előfordulhat ugyanaz a termék a trafikokban. Április 1-jétől pedig csak zárjeggyel ellátott dohánygyártmány bocsátható szabadforgalomba, amelyről a kiskereskedelmi eladási áron túl lekerül a kiszerelés és az adómérték kód is.

A NAV útmutatójából egyébként az is kiderül: a dohánytermékek kiskereskedelmi eladási ára hetente legfeljebb kétszer változhat, hétfőtől vagy csütörtöktől – olyan lesz tehát, mint az üzemanyag, aminek ára szerdán és pénteken változik (ha éppen változik).

Olvasói vélemény:

“cigaretta adómértékének 2018. január 1-jére el kell érnie az uniós adóminimumot, ”
Mindenkori korrupt-tolvaj Qrmány-tetvek ! Az életszínvonalnak,az-az a munkabéreknek,szociális juttatásoknak,biztonságnak mikorra kell elérnie az uniós akár minimumszintet ?
Nemcsak a qrmány-banda és holdudvara,cinkosai számára,részére,hanem úgy a lakosság széles rétegeire vonatkozóan. Mikor,mikor……??? A fosztogatás,útonállás uniós szinten(sőt azt túllihegve) megy,egyik percről a másikra bevezetik. Benzin-gázolaj kupeckodás(itt a piros,hol a piros módra) mire föl ? Mert még tűri a nép ? Úgy tűnik,csak vaslapáttal,furkósbottal lehet a politikusok kezéből kiverni a tolvajkulcsot,önszántukból nem adják… Ideje volna kezdeni….

0-figura

Kedves Olvasónk!

Ha értesülni szeretnél az oldalunk új híreiről, akkor húzd az egeret a Facebook oldalon a “Követed” gombra és pipáld ki a Megjelenités elsőként, hogy megjelenjünk a hírfolyamban.KATTINTS IDE!

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Tovább olvasva tekintsd meg a bejegyzés alatti cikk ajánlót, hátha találsz ott is valamit, ami felkelti a figyelmed!

$ Lajkolj minket

Posted in Legfrisseb hirünk.