Tudtodon kivül lopják adataidat a facebookon

Nem is gon­dol­nád, hogy egy vic­ces­nek és ár­tat­lan­nak tűnő teszt ki­töl­té­sé­vel mennyi ada­to­dat adod ki, rá­adá­sul ön­ként, da­lolva.

Képtalálat a következőre: „facebook suicidios”

Elképesztő, hogy az elmúlt hónapokban hányan kezdtek el különféle játékos teszteket kitölteni, majd azok eredményét megosztani a Facebookon. A legtöbben persze nem is sejtik, hogy ezzel veszélybe sodorhatják magukat és akár ismerőseiket is!

Képtalálat a következőre: „facebook tesztek”

Joshi Bharat is nagyon sok tesztet töltött ki mostanában. Forrás: Joshi Bharat facebook-oldala

A szakemberek azonban arra figyelmeztetnek mindenkit, hogy legyünk óvatosak, amikor egy efféle teszt kitöltésére vállalkozunk. Merthogy az online világban különösen igaz a régi mondás, miszerint “nem minden az, aminek látszik”!

Az ilyen tesztek valójában gyakran adathalász-programok! A kitöltés előtt ugyanis el kell fogadni a felhasználási feltételeket, melyekben meglepő dolgokra bukkanhat az, aki kicsit alaposabban elolvassa azokat – írja az origo.

Az ilyen tesztek legtöbbször minden adatunkat, így nevünket, ismerőseink listáját, korábbi posztjaink tartalmát, IP-címeket, sőt még az általunk használt eszközök pontos leírását is igénylik. A felhasználók többsége persze nem olvassa el a használati feltételeket, így önként adják át ezeket az adatokat a teszt készítőjének.

Ezek az adatok pedig rendkívül értékesnek számítanak a XXI.században. A tesztek készítői eladhatják ezeket reklámcégeknek, vagy akár számítógépes bűnözőknek is.

Képtalálat a következőre: „most used words facebook”

A fenti képen látható “Melyik szót használod legtöbbször a Facebookon?”-teszt különösen veszélyes a szakértők szerint, így ha ez feltűnne ismerőseink idővonalán, akkor erre semmiképp se kattintsunk!

vevoszolgalat

Kedves Olvasónk!
Ha értesülni szeretnél az oldalunk új híreiről, akkor húzd az egeret a Facebook oldalon a “Követed” gombra és pipáld ki a Megjelenités elsőként, hogy megjelenjünk a hírfolyamban.KATTINTS IDE!

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Tovább olvasva tekintsd meg a bejegyzés alatti cikk ajánlót, hátha találsz ott is valamit, ami felkelti a figyelmed!

_33

Posted in Legfrisseb hirünk.