Talán hazánknak is tanulmányozni kellene Norvégia meglepő adórendszerét amit imádnak lakosai

Képtalálat a következőre: „norvégia foto”

Norvégiában brutálisan magasak az adók, és iszonyú magasak az árak – mégis a világ leggazdagabb országai között szokás számon tartani, ami páratlanul magas életszínvonalat biztosít a polgárainak. Hogy ezt hogy csinálják, azt sokan próbálják megérteni, és mi most nem is fogjuk elmagyarázni, csak az adóhatóságuk zseniális trükkjét mutatjuk be:

Képtalálat a következőre: „norvégia foto”

Norvégiában decemberben csak fele jövedelemadót kell fizetni. Júniusban meg semmit.
Aminek az az oka, hogy így az embereknek több pénzük marad karácsonykor ajándékot vásárolni, nyáron meg nyaralni, ettől boldogak lesznek, a boldog állampolgárok pedig boldog és gazdag országot csinálnak.

Képtalálat a következőre: „norvégia foto”

Túl szépen hangzik, igaz?

 Ne maradjon le semmiről!

Kapcsolódó kép
A trükk az, hogy ugyan júniusban és decemberben tényleg nulla, illetve fele jövedelemadót vonnak le a fizetésből, ez valójában nem ajándék. A rendszer úgy van kitalálva, hogy az év első hónapjaiban előre kifizettetik az emberekkel azt az adót, amit júniusban majd nagy kegyesen nem kér el az állam; és hasonlóan, a decemberi fele adót is beszedik előre ősszel. Vagyis ha az egész évet nézzük, mindenki rendesen befizeti az adóját, csak hol egy kicsit többet a kelleténél, hogy kevesebbet. Ezt felfoghatjuk úgy is, hogy minden norvég dolgozó fél éven keresztül kamatmentes hitelt nyújt az államkasszának, amit aztán az adóhivatal azzal törleszt, hogy egy havi adót elenged (vagy lefelez) mindenkinek. És az emberek még örülnek is ennek.

Kapcsolódó kép

A dolog működése egyáltalán nem közismert még Norvégiában sem, ezért sokan direkt túlórákat és extra munkát vállalnak novemberben, “mert úgyis csak fél adót kell fizetni utána”.

0-figura

Kedves Olvasónk!

Ha értesülni szeretnél az oldalunk új híreiről, akkor húzd az egeret a Facebook oldalon a “Követed” gombra és pipáld ki a Megjelenités elsőként, hogy megjelenjünk a hírfolyamban.KATTINTS IDE!

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Tovább olvasva tekintsd meg a bejegyzés alatti cikk ajánlót, hátha találsz ott is valamit, ami felkelti a figyelmed!

$ Lajkolj minket

Posted in Káprázatos.