Dobogó a lakásban – ágy, tárolóhely, helytakarékos ötletek – egy kompakt és funkcionális megoldás

A dobogó egy modern, ügyes megoldás olyan esetekre, amikor nincs elegendő helyünk a lakásban és problémákba ütközünk egy praktikus, több funkciónak megfelelő elrendezés megvalósításában.

Dobogó a lakásban - ágy, tárolóhely, helytakarékos ötletek - egy kompakt és funkcionális megoldás

Még egy nagyon kicsi szobában is kényelmesebb teret, fekvőhelyet hozhatunk létre mint a hagyományos bútorokkal. További előnyt jelent, hogy extra tárolóhelyet kaphatunk – ez kis lakásokban különösen fontos lehet.

Egy dobogó kiépítése több előnnyel is járhat: elrejthetünk benne egy normális méretű, kényelmes ágyat mely egy mozdulattal kihúzható, betolható, a dobogót az ablak előtt építve kiaknázhatjuk egy jó kilátással rendelkező szoba ezen adottságát, ha az ágyat a dobogóba rejtettük akkor a fölötte lévő felületen lehet nappali kanapéval, dolgozósarok, polcok, szekrények stb. Ha az ágy kerül a dobogóra, akkor alatta nyerünk számottevő extra tárolóhelyet. A tér funkcionalitásán mindenképpen javíthatunk egy dobogós megoldással, de használhatjuk egy-egy zóna kiemelésére, látványos elkülönítésére is.

A dobogó egy multifunkciós bútor, igény szerint variálhatunk a magasságával, a stílussal, de mindenképpen ügyelni kell a tervezéskor az anyagválasztásra, a teherbírásra, a kényelmes használatra. A magasság az igényektől és a funkciójától függ, lehetőség szerint egy felnőtt ember fel tudjon állni rajta és kényelmes, biztonságos legyen a feljutás, fellépés.

Egy nyitott térszervezésű lakásban, ahol a zónák definíciója nem egyértelmű, a dobogó vizuálisan is segíti a tér felosztását. Praktikussága sok előnyt nyújt, többek között még a kábeleket is ügyesen elrejthetjük benne. Gyerekszobában kitűnő térnövelő megoldás, akár két ágyat is kombinálhatunk pakolóhelyekkel, növelhetjük a tanulás, játék helyét, területét.

Kis lakásban, ha a nappaliban kell megoldani az éjszakai fekvőhely problémáját kiválthatjuk vele a kihúzható ágyon alvást, a dobogóra kerülhet egy kanapé, alá pedig egy rendes méretű ágy kényelmes matraccal – rengeteg helyet nyerhetünk így. Az alábbi képeken sokféle megoldást láthattok, nappaliban, hálószobában, gyerekszobában épített dobogókkal.

Posted in Káprázatos.